Patti polvitaipeessa? Kipua jalan takaosassa?

Bakerin kysta

Bakerin kysta

 

Bakerin kysta on polven nivelpussin tyrämäinen pullistuma. Kipu esiintyy etenkin polvitaipeessa ja tämän lisäksi polven takaosassa voi tuntea kovan patin. Etenkin rasituksen jälkeinen kipu ja arkuus ovat yleisiä Bakerin kystan oireita. Taustalla on yleensä polven vamma, nivelrikko tai niveltulehdus. Suuri Bakerin kysta voi painaa hyvin kivuliaasti polvitaipeen hermoa.

Bakerin kysta ei kuitenkaan aina aiheuta kipua. Tällöin ongelmana voi olla pelkkä polven liikerajoitus. Polvi ei mene kunnolla koukkuun eikä suoristu kokonaan ja polvitaipeessa on usein täyteläisyyden tunnetta.

Bakerin kysta voi myös puhjeta. Jos polvea kuormittavan liikuntalajin vähentäminen, kylmäpakkauksen käyttö 15-20minuuttia kerrallaan useamman kerran päivässä ja 5-7 vuorokauden tulehduskipulääkkeen käyttö eivät auta, on hyvä turvautua ammattilaisen apuun.

Bakerin kystan perustutkimuksen voi tehdä esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksiin perehtynyt fysioterapeutti Järvenpään FysioLinkiltä. Tarvittaessa sinut ohjataan lääkärin vastaanotolle.

Reisilihasten riittävä lihasvoima ja monipuolinen, kohtuullinen määrä liikuntaa suojaavat polvia ja ennaltaehkäisevät myös Bakerin kystan muodostumista.

Lääkärikirja Duodecim, 2018

 

Piditkö tästä? Jaa se!

Share on facebook
Jaa Facebookissa
Share on twitter
Jaa Twitterissä
Share on linkedin
Jaa LinkedInissä
Share on email
Jaa sähköpostina