VAHVANA KEVÄÄN KÄVELY- JA JUOKSULENKEILLE – PAKARAT osa 2/2

Kaksiosaisen blogikirjoituksen ensimmäisessä osassa, testasimme ja vahvistimme pohkeiden voimaa kevätlenkkejä silmällä pitäen. Tällä kerralla pääset tutustumaan, hallitsetko alavartalosi asennon hypyissä ja olisiko pakaroiden voimaa syytä lisätä, jotta kevään lenkit pääsisivät jatkumaan ongelmitta.

Lihasvoima alkaa laskemaan vähitellen 30 ikävuoden jälkeen kiihtyen myöhäisessä keski-iässä. Alaraajoilla on tärkeä tehtävä kantaa koko kehoa. Näistä syistä johtuen alaraajojen säännöllinen ja riittävä kuormittaminen on erittäin tärkeää. Mutta jos sinulla on ollut taukoa liikunnasta, annathan kudosten kuitenkin tottua pikkuhiljaa lisääntyneeseen harjoittelumäärään, on sitten kyse kevään ensimmäisistä juoksulenkeistä, pidentyneistä kävelylenkeistä tai muusta liikunnallisesta harrastuksesta tauon jälkeen. Lisää siis kuormitusta pikkuhiljaa.

Riittävä lihasvoima ja liikkuvuus sekä alaraajojen akseleiden oikeanlainen linjaus ovat tärkeitä rasitusvammojen ehkäisyssä ja harrastuksen sujuvassa jatkumisessa.

Voit testata alavartalosi voimaa ja kontrollia seuraavalla testillä

HYPPY YHDELLÄ JALALLA

Suosittelemme, että otat videon hypystäsi, jolloin voit myös hidastaa kuvaa tarkastellessasi:

Hallitsetko tasapainosi laskeutuessasi hypystä alas?

Pysyykö lantiosi asento hallinnassa vai romahtaako asento?

Osoittaako polvesi koko laskun ajan keskimmäisten varpaittesi suuntaan vai kiertyykö se hetkellisesti sisäänpäin?

Pysyykö jalkateräsi hallitussa asennossa vai romahtaako jalkaholvisi asento?

Jos kiinnostut testaamaan tarkemmin alavartalosi voimaa ja kontrollia, voit tehdä myös noin 30 cm pituisia yhden jalan hyppyjä eteen- ja taaksepäin sekä sivusuuntaan, ja tarkastella samoja edellä mainittuja asioita alavartalosi asennosta ja liikehallinnasta.

Jos etenkin polvesi asento pettää ja epäilet pakaravoimaasi, voit vahvistaa kyseisiä lihaksia mm. kuvassa olevalla kyykkyliikkeellä kuminauhan kanssa. Tässä liikkeessä pidä polvet keskimmäisten varpaittesi suuntaan koko kyykkyliikkeen ajan kuminauhasta huolimatta lihasvoimaasi käyttäen. Toista useampia toistoja. Tee harjoitus kolme kertaa viikossa.

Lihasvoiman säilymisen lisäksi voimaharjoittelu ylläpitää tai jopa lisää luun lujuutta. Eli lihasvoimaharjoittelu todella kannattaa. Harjoitteluohjelmaan ja mahdollisiin omiin ongelmakohtiin voi pyytää ohjeistusta järvenpääläisen FysioLinkin ammattitaitoisilta fysioterapeuteilta. Fysioterapeutti on liikkumisen ja toimintakyvyn asiantuntija.

Jos sinä kaipaat tukea toimintakykysi ylläpitämiseen ja vahvistamiseen, tervetuloa Järvenpään FysioLinkille osaavien fysioterapeuttien vastaanotolle osoitteeseen Wärtsilänkatu 12 A, 2-kerros.

VARAA AIKA TÄSTÄ

Luomajoki, H. Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt 2018
Duodecim, terveyskirjasto 2018

Piditkö tästä? Jaa se!

Share on facebook
Jaa Facebookissa
Share on twitter
Jaa Twitterissä
Share on linkedin
Jaa LinkedInissä
Share on email
Jaa sähköpostina